Kruidenbuurt

De gemeente Tilburg gaat een deel van de Kruidenbuurt flink opknappen. Volg hier de voorbereidingen en laat ons weten wat jij belangrijk vindt!

Informatie en tijdlijn

2. Ontwerpen

2022

In de zomer van 2021 hebben bewoners kunnen reageren op het voorlopig ontwerp voor een deel van de Kruidenbuurt. De reacties van de bewoners heeft de gemeente gebruikt om het definitief ontwerp te maken. Dit ontwerp vindt je hieronder. Je kan ook nog even terugkijken naar het voorlopig ontwerp.

Loop even bij ons binnen

Als u even van gedachte wilt wisselen met de gemeente over het ontwerp kunt u op de maandagmiddagen tussen 15:00 en 17:00 uur terecht in de ‘keet’ van de gemeente in de Reinevaarstraat 55. Hier hangt ook een poster van het ontwerp achter het raam. Deze poster kunt u elke dag van buiten bekijken. Onder aan deze pagina staan ook contactgegevens voor wanneer je liever e-mail gebruikt.

De 'keet' van de gemeente in de Kruidenbuurt
De ‘keet’ van de gemeente in de Reinevaarstraat 55, het is het blauwe gedeelte

Definitief ontwerp

Zoom in door op de afbeelding te klikken of eroverheen te bewegen. Je kan de kaart ook downloaden en meer in detail bekijken. Onder de kaart vind je de laatste ontwerpen van de thematuinen en een toelichting op het definitief ontwerp.

Definitief ontwerp Kruidenbuurt
Definitief ontwerp Kruidenbuurt (schaal 1: 350)

Ontwerpen thematuinen en park Hyssopstraat

Hieronder kun je de ontwerpen voor de thematuinen en het park in de Hyssopstraat bekijken. Klik of beweeg over een plaatje om te vergroten.

Bostuin Kwendelhof
Bostuin Kwendelhof
Pluktuin Dovenetelhof
Pluktuin Dovenetelhof
Avonturentuin Lepelkruidhof
Avonturentuin Lepelkruidhof
Natuurtuin Heemsthof
Natuurtuin Heemsthof
Pluktuin Bazielkruidhof
Pluktuin Bazielkruidhof
Hyssopstraat
Hyssopstraat

Samen werken aan een groenere wijk

Omdat we al deze mooie tuinen in de buurt straks graag wat extra aandacht geven gaat de gemeente het onderhoud samen met de bewoners uitvoeren. Hiervoor is het werkgroepje ‘Groenbeheer Kruidenbuurt’ opgericht.

Als je ook mee wilt helpen met het groenonderhoud in jouw buurt, meld je dan nu aan voor de werkgroep. Het kan bij Nancy Sins van de gemeente Tilburg. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 013 542 87 61 of per e-mail: nancy.sins@tilburg.nl

Toelichting op het definitief ontwerp

Verkeer

De verkeerssituatie gaat er anders uitzien. De Wijnruitweg wordt straks eenrichtingsverkeer, je kan dit zien aan het blauwe bordje op de tekening. Zo is er meer ruimte voor parkeren en groen. Drempels en verhoogde kruispunten voorkomen dat er te snel wordt gereden in de straten. Het Kwendelhof blijft gewoon open voor autoverkeer, dit is met bewoners van de flatgebouwen besproken. Er komt wel een drempel om de snelheid te verminderen. Hulpdiensten kunnen hier ook doorrijden. Verder wordt in de Hyssopstraat een deel van de rijbaan vervangen door groen en is er meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Auto’s kunnen straks niet meer door deze straat rijden.

Wijnruitweg wordt eenrichtingsverkeer
Wijnruitweg wordt eenrichtingsverkeer
Nieuwe verkeer en parkeersituatie in de Hyssopstraat
Nieuwe verkeer en parkeersituatie in de Hyssopstraat
Kwendelhof blijft open voor verkeer
Kwendelhof blijft open voor verkeer

Parkeren

Er is voor het definitief ontwerp nog een keer goed gekeken naar het aantal parkeerplaatsen. In de Gentiaanlaan zijn inmiddels extra plaatsen aangelegd. Op het veldje in de Hyssopstraat komen ook nog extra parkeervakken en in de Wijnruitweg komen straks haakse parkeerplaatsen waardoor ook daar meer auto’s kunnen staan. In totaal wordt er in de wijk een overcapaciteit van 15% gerealiseerd, dit betekend dat er net wat meer parkeerplaatsen komen dan er eigenlijk nodig zijn.

Groen

De Kruidenbuurt wordt straks veel groener. Er is een beplantingsplan gemaakt waarop te zien is welke planten er worden gepland en waar ze komen. Je kan dit plan hieronder downloaden. Het is wel een technische tekening en de letters zijn klein. Onderaan de tekening (in de legenda) staat een verklaring van de symbolen en codes.

Fragment beplantingsplan
Een fragment uit het beplantingsplan
Foto van witte bloesem
Groen in de wijk
Foto van twee vlinders op een vlinderstruik
Verbeteren van biodiversiteit in de wijk

Sfeerbeelden

Vergelijk de verschillen tussen de huidige situatie en het nieuwe ontwerp door de balk te verschuiven.

Visualisatie ontwerp Dovenetelhof: rode bestrating, groenbakken langs de muur, wandelende mensen
Visualisatie ontwerp Dovenetelhof: rode bestrating, groenbakken langs de muur, wandelende mensen
Straks
Foto van huidige situatie Dovenetelhof: straat met geparkeerde auto's en bomen
Nu
Dovenetelhof
Visualisatie ontwerp Wijnruitweg: nieuwe parkeerplekken, meer groen
Visualisatie ontwerp Wijnruitweg: nieuwe parkeerplekken, meer groen
Straks
Foto van huidige situatie Wijnruitweg: geparkeerde auto's, huizen aan weerszijden straat
Nu
Wijnruitweg
Visualisatie ontwerp Lepelkruidhof: duidelijke parkeerplekken, groen opgeknapt
Visualisatie ontwerp Lepelkruidhof: duidelijke parkeerplekken, groen opgeknapt
Straks
Foto van huidige situatie Lepelkruidhof: parkeerplekken met daarachter groen
Nu
Lepelkruidhof

Contactgegevens

Heeft u nog vragen of opmerkingen. Dan kunt u binnenlopen in de ‘keet’ van de gemeente of mailen met de projectleider Kees van Uden met e-mail kees.van.uden@tilburg.nl of met Nancy Sins met e-mail nancy.sins@tilburg.nl.

Logo gemeente Tilburg
Logo Dolmans
logo Plein Civiel